top of page
  • Forfatterens bildeFacefirst

Trump gir amerikanske bedrifter en siste sjanse til å redde TikTok fra bannlysning

Mandag 3. August erklærte president Donald Trump et ultimatum for TikToks fremtid i USA – Dersom et amerikansk selskap ikke kjøper opp en betydelig andel av TikTok innen 15. September 2020, blir TikTok forbudt for amerikanske brukere.


TikTok er i ferd med å bli den neste store trenden i sosiale medier. Les mer her dersom du lurer på hva TikTok egentlig er. Som konsekvens av dette har appen allerede blitt en gigant i underholdningsindustrien, og en primærkilde for agenter og musikkindustrien for å identifisere nye talenter. Videre så har TikTok nå blitt et svært viktig knutepunkt for å informere unge aktivister og andre politisk engasjerte ungdommer. Foruten om å være en enorm underholdningsapp, så har TikTok spilt en vesentlig rolle for å opplyse brukere om viktigheten og årsakene bak bevegelsen Black Lives Matter. Dette kan sammenlignes med hvordan Facebook ble brukt under den Arabiske våren mellom 2010-12.


Hvorfor ønsker Trump å bannlyse TikTok?

«TikTok er en trussel mot nasjonal sikkerhet» hevder Trump. Dette støttes av flere amerikanske politikere som frykter at TikTok gir Kinesiske myndigheter tilgang til å innsamle persondata på amerikanske brukere. Grunnlaget for denne påstanden grunnes i at Bytedance, moderselskapet til TikTok, er et kinesisk selskap basert i Beijing. Bytedance har gitt det Kinesiske kommunistpartiet en egen avdeling inni selskapet. Bytedance lagrer følgende data på deg: – IP-adresse – Maskinen du bruker for appen – Det du bruker appen til – Din eksakte posisjon – Dine kontakter – Telefonnummer (dersom du gir tillatelse til alt dette).


Dette er ikke ulikt hva Facebook eller Google holder på med, men konsekvensen er at all denne dataen kan brukes til å manipulere brukeres politiske synspunkter. Dette gjøres også gjennom sensurering av problemer i Kinesisk politikk som demokratibevegelsen i Hongkong, fangeleirene i Xinjiang som holder over 1 million muslimske uigurer i fangenskap og Black lives matter-bevegelsen (i Kina).


Nåværende CEO for TikTok Kevin Mayer sier at med TikToks suksess kommer et stort ansvar om å respektere personvern. Videre skal TikTok vise fullstendig transparens med tanke hvordan TikTok behandler persondata blant amerikanske brukere. TikTok har for øyeblikket ca 1000 ansatte i USA, og det er planer om å utvide dette antallet. «TikToks brukerdata på amerikanske brukere lagres i USA, med streng kontroll over hvor mye tilgang ansatte har» skriver Mayer på TikToks hjemmeside. Videre hevdes det at denne brukerdataen ikke deles med kinesiske myndigheter. Hvorvidt det stemmer eller ikke ønsker undertegnede ikke å spekulere i, da dette kunne fort bli en tekst på størrelse med en bok og ikke et blogginnlegg.


Microsoft har vist interesse for å kjøpe opp en betydelig andel av TikTok, for å sørge for at appen ikke bannlyses i USA. Dette vil tillate amerikanske myndigheter å ha mer kontroll over personvernet til amerikanske brukere. Trump ønsket forrige uke å forby appen på dagen. Men etter samtaler med Microsoft er Trump nå positiv til å gi Microsoft eller andre aktører en sjanse til å gjennomføre et oppkjøp innen 15. September. Det hevdes at Microsoft er villige til å betale så mye som 50 milliarder dollar for å sikre et kjøp av TikTok i USA, New Zealand, Canada og Australia. Dette blir en veldig spennende sak å følge. Appen kan bli en game changer for sosiale medier på størrelse med Facebook og Instagram.


Kilder

https://www.forbes.com/sites/naeemaslam/2020/08/03/trump-bans-tiktok-how-much-is-tiktok-worth-and-can-microsoft-be-the-only-bidder/#35e9f2403864

https://newsroom.tiktok.com/en-us/fair-competition-and-transparency-benefits-us-all

https://comicbook.com/irl/news/donald-trump-banning-tiktok-september-15-microsoft-acquisition/

https://www.businessinsider.com/trump-tiktok-ban-sold-by-sept-15-microsoft-2020-8?r=US&IR=T

https://www.thenational.ae/uae/facebook-and-twitter-key-to-arab-spring-uprisings-report-1.428773

https://en.wikipedia.org/wiki/Arab_Spring





Comments


bottom of page