top of page
  • Forfatterens bildeFacefirst

Videobruk i sosiale medier: Hvorfor er det så lønnsomt?

Oppdatert: 16. sep. 2021Brukere av Facebook ser omtrentlig 100 millioner timer med video hver dag!


Hvis du ikke har merket det allerede så ser du kanskje at bruken av videoer i sosiale medier har eksplodert den siste tiden. Du har kanskje følt det selv, at videoer er tillitsbyggende fordi det oppleves at vi står produktet eller tjenesten nær. Ved å bruke videoer i markedsføring engasjerer man seere, på en helt annen måte enn tradisjonell markedsføring. Business Insider gjorde en undersøkelse på mengden av videoer som blir konsumert hos Facebook og YouTube. Mengden videoer som ble sett ble målt i antall timer som blir sett per dag. Undersøkelsen kom frem til at brukere av Facebook (sammenlagt) ser omtrentlig 100 millioner timer med video hver dag! På YouTube viser målingene til sammenlagt 650 millioner timer med video som blir sett av alle verdens brukere, per dag, er det rart at video har blitt trenden?


I denne artikkelen vil vi formidle nødvendige nøkkelpunkter ved bruken av video som du og din bedrift bør være bevisst på. De viktigste punktene er:

1) Hvorfor er video så viktig? 2) Effekten av video på seere 3) Hvordan kan video spre budskap? 4) Hvilke økonomiske konsekvenser har det?

Viktigheten av video:

«Video first» blir stadig utbredt over hele verden, og har i dag inntatt førersetet i utvalget av markedsføringstaktikker. Forbes har estimert at mer enn 500 millioner mennesker ser minst en video hver eneste dag. Videoer har også vist seg å skape 9 ganger så mye engasjement på internett, årsakene til dette kan grunne i at flere og flere brukere foretrekker å lære om et produkt gjennom video fremfor tekst. Med video er det mulig å formidle alt en ønsker gjennom auditiv forklaring med visuell støtte i form av undertekst eller stikkord. De vanligste bruksområdene for video i dag er:

* Videoer om produktforklaring * Produktdemonstrasjon * «How-to’s» (f.eks hvordan man setter opp en Facebook-page for sin bedrift) * Kundevurderinger.

Bruksområdet til video er med andre ord enormt. Det er også en svært god kilde for datainnsamling. Man kan bruke video til å analysere hvordan personer kommer i kontakt med videoen, hvor lenge videoen holder på oppmerksomheten vår, hvor (geografisk) personer ser videoen fra, og videoens innflytelse på salg.

Hvordan kan video spre informasjon?

Visste du at Google elsker videoer? Med det mener vi det at jo lengre tid en person tilbringer på en nettside, desto mer tillit blir det bygget. Denne tilliten forteller søkemotorgiganter som Google at de sidene som publikum tilbringer mye tid på har et godt innhold, dette medfører til at nettsiden stiger i plassering på Google.

Jo mer tid vi bruker på en side, desto lettere blir det å finne nettsiden på Google sine søkeresultater!

Sosiale medier er også en ypperlig arena for å dele videoer om en tjeneste eller et produkt ettersom videoer skaper engasjement, økt grad av forståelse og er svært enkelt for brukere å dele videre.

Vi ser at dette er et lignende tilfelle hos Facebook også, denne plattformen elsker videoer grunnet dets evne til å skape økt engasjement. Visste du at den gjennomsnittlige Facebook-bruker tilbringer 50 minutter på Facebook hver dag, og at video er en av de ledende årsakene til at vi tilbringer mer og mer tid på mediet? Synligheten av videoer i vår News feed har økt med så mye som 360% siden 2014 til i dag! Ved å investere i gode videoer og dele disse effektivt i ulike sosiale medier ser vi at produktet mer eller mindre vil spre seg mye bedre, på grunnlag av engasjement blant de som ser videoen.

Hvordan påvirker video seere?

I følge rapporten til Wyzowl «Video Marketing Statistics 2016» viser det seg at samtlige bedrifter som deltok i undersøkelsen mener at bruken av videoer blant annet har ført til:

– Økt forståelse blant brukerne av bedriftens produkt eller tjeneste. – Påvirket 98% av brukerne i undersøkelsen til å selv benytte seg av video for å forklare et produkt eller en tjeneste. – Over halvparten av brukerne i undersøkelsen foretrekker video over bilde som forklaring. – 70% av brukerne uttrykker at de har delt en video med reklameinnhold til en venn, via en eller flere sosiale medier.

Video fungerer som en «bro» mellom internett og den virkelige verden fordi dette middelet tillater oss å oppleve en mer levende form for menneskelig interaksjon over nett, hvor som helst i verden, når som helst!

Hvordan din bedrift regisserer reklamen til deres produkt er avgjørende for hvor godt kunder vil gjenkjenne deres merkevare, og hvor sannsynlig det er at de vil kjøpe deres produkt. Tidligere i historiens gang har det vært vanlig å lage reklamer på basis av hvordan det fungerte på tidligere medier (f.eks hvordan reklamer i radio ble konvertert til TV). Den gode nyheten her er at mediers utvikling skaper stadig nye fordeler og dette er intet unntak når det kommer til nåtidens mest populære mediekanal – Våre kjære smarttelefoner!

Facebook IQ gjorde nylig en undersøkelse (link) som fokuserte på effekten av ulike reklame-metoder (tradisjonell reklame, mobiltilpasset reklame og «mobile first»). Undersøkelsen så på hvilke reklame-metoder som nådde best frem til mobilbrukere i forhold til gjenkjennelse av produkt, tid brukt på å se video og salg av produkt. Studiet fant ut at tilnærmingen som passer best for reklamering på Facebook og Instagram var «Mobile first».

Mobile first handler om at reklamen blir skreddersydd for mobilformat, det vil si at reklamen er kortere (ca. 20 sekunder totalt), den fokuserer på bruk av tekst slik at lyd ikke er nødvendig for å fremme budskapet og viktigst av alt – Merket en reklamerer for blir vist i svært tydelig form i løpet av de første 3 sekundene. Facebook IQ så at denne tilnærmingen presterte bedre enn tradisjonell reklame (slik vi ser på tv, hvor merket ikke blir vist i løpet av de første sekundene) og reklame bearbeidet for mobil (lengre reklamer som viser merket i løpet av de første tre sekundene). Dette kan bety at vi har nådd et nytt veiskille i regissering av reklamer, nye tider krever nye metoder.

Videoer har med andre ord sterkest virkning på seere på Facebook og Instagram når reklamen er kort, uavhengig av lyd for å få frem budskapet og merkevaren blir synliggjort i løpet av de første 3 sekundene.

Økonomiske konsekvenser av videobruk:

Wyzowl viser til resultater i sin undersøkelse av videobruk og salg at video fungerer som et overbevisende redskap for å opplære sine brukere, til å direkte kjøpe produktet eller overvinne tvil for å skaffe nye kunder.

At gode videoer i markedsføring koster en formue er en myte, folk flest i dag eier en smarttelefon og det finnes et vidt spekter av gode apper der ute som kan hjelpe deg og din bedrift med redigeringen (se denne siden for tips til apper: https://adespresso.com/blog/best-video-editing-apps/). Det å ha et eget video-team i sin bedrift blir også mer og mer populært, ettersom flere og flere bedrifter har begynt å anerkjenne effekten av videoer.

Å skille seg ut i det endeløse havet av videoer i dag er ingen lett sak, og mange videoer forsvinner i mengden. En video som skiller seg ut er gjerne den videoen som engasjerer seere emosjonelt, f. eks via humor eller nysgjerrighet, og den opplyser oss om hvordan og hva produktet/tjenesten kan brukes til. Videoen har dermed evnen til å treffe noe personlig i oss.Flere spørsmål angående video?

I Facefirst elsker vi bruken av video og ser viktigheten i å holde produksjonen hurtig, og at innholdet er rykende ferskt. Flere frykter bruk av video da de ser for seg store produksjonskostnader. Vi mener at det ikke behøver å være en ‘Hollywood-produksjon’ for å skape godt engasjement i sosiale medier!

Har du flere spørsmål om bruken av video i markedsføring? Ikke nøl med å kontakte oss for en gratis konsultasjon, hvor vi kan forklare ytterligere om hvordan video kan lønnes for deres bedrift, sosiale nettverk og digital tilstedeværelse. Se reklamefilmen vi produserte for Henry London under. Denne ble brukt som annonse og innhold til sosiale medier, desember 2017.

Kilder:

1. https://blog.hubspot.com/marketing/video-marketing-statistics#sm.000hgypgtmhvcvl11gl2gno3fsdt8

2. https://www.vidyard.com/business-video-benchmarks/ 3. http://tubularinsights.com/video/social/ 4. https://www.dreamgrow.com/8-reasons-why-your-business-should-use-video-marketing/ 5. https://www.wyzowl.com/video-marketing-statistics-2016.html 6. https://adespresso.com/blog/best-video-editing-apps/ 7. https://animoto.com/blog/business/state-of-social-video-marketing-infographic/ 8. https://www.forbes.com/sites/michaelhumphrey/2017/07/10/what-you-need-to-know-about-social-video-marketing-in-2017/#541a3a060c60 9. https://www.forbes.com/sites/tjmccue/2017/09/22/top-10-video-marketing-trends-and-statistics-roundup-2017/#18016be57103 10. https://www.socialmediatoday.com/news/social-video-marketing-tips-for-small-business-infographic/511350/ 11. https://www.socialmediatoday.com/social-business/how-boost-facebook-engagement-2017-infographic 12. https://www.nytimes.com/2016/05/06/business/facebook-bends-the-rules-of-audience-engagement-to-its-advantage.html

13. http://adage.com/article/digital/facebook-users-posting-75-videos-year/296482/ 14. https://www.facebook.com/iq/articles/stand-out-in-feed-optimizing-video-creative-on-mobile

Comments


bottom of page