top of page
  • Forfatterens bildeFacefirst

Snapchat tar opp konkurransen med TikTok!

Oppdatert: 16. sep. 2021

TikTok går en svært usikker skjebne i møte i USA, grunnet tvilsom databehandling av appens brukere. Til tross for dette er appens innflytelse på hvordan vi bruker sosiale medier svært bemerkelsesverdig. Appens innflytelse har nå lagt press på andre store sosiale medier som Facebook og Snapchat. Disse mediegigantene prøver nå å etterligne TikTok, for å sikre flest mulig av appens brukere dersom USA faktisk bannlyser appen. Selv om TikTok fortsatt er lovlig i Norge vil vi definitivt legge merke til TikTok-liknende funksjoner på Snapchat her til lands også.


Andre medier følger etter TikTok

Det er flere apper som har liknende tanker som Snapchat på dette temaet.I denne artikkelen skal vi utlukkende fokusere på hva Snapchat planlegger å gjøre, fordi det er et svært stort sosialt medium i Norge (ift Byte f.eks). I Juli 2020 bekreftet representanter fra Snapchat at et fåtall av deres brukere allerede har tilgang til TikTok liknende funksjoner. Disse funksjonene har først og fremst blitt lansert på Discovery/Utforsk siden innenfor appen. Snapchat benytter vertikal sveiping for å bla gjennom videoklipp med typisk innhold man allerede ser på TikTok. Videre så tillater denne funksjonen at brukere kan dele sine klipp på andre medier som Instagram og Facebook. Snapchat ønsker også å inkludere en funksjon som gjør det mulig å dele videoklipp fra Snapchat på andre kanaler. Disse klippene er mulig for ikke-brukere av Snapchat å se, og kan derfor også tiltrekke seg flere brukere på sikt. Les mer om det her og her.

Betyr dette slutten på TikTok?

Dette er definitivt et spennende eksperiment. Videre så demonstrerer det TikTok sin enorme innflytelse på hvordan vi, spesielt yngre brukere, bruker sosiale medier. De som ikke følger etter dette vil ikke oppleves som like moderne som det TikTok er for øyeblikket. Selvsagt så er ikke dette første gang sosiale medier etterligner hverandre. Et eksempel på dette er Instagram og Facebooks videreutvikling av stories, som først dukket opp på Snapchat. Videre er det verdt å bemerke seg at til tross for at Norge ikke vurderer å bannlyse TikTok enda så skal vi ikke benekte at det kan skje her også. Danmark, Storbritannia og Nederland er land som allerede vurderer å følge USAs fotspor på denne fronten. Det kan med andre ord være en gylden mulighet for Snapchat å kapre seg flest mulig av de brukerne som bruker TikTok mest til dags dato. På den andre siden av saken så tyder dette på et veiskille med hvordan Snapchat først ble tolket av sine brukere, et medium for privat og midlertidig innhold med venner til mer offentlig og permanent innhold grunnet mulighetene for å lagre snaps i TikTok-liknende format. Vi venter spent på utviklingen.

Kilder https://www.socialmediatoday.com/news/snapchat-tests-tiktok-like-ux-with-vertical-scrolling-in-discover/581542/ https://www.tubefilter.com/2020/09/17/snapchat-take-on-tiktok-permanent-planet-upload-podcast/ https://www.tubefilter.com/2020/08/18/snapchat-share-content-off-platform-for-you-page/ https://www.refinery29.com/en-us/2020/08/9971908/snapchat-update-new-features-like-tiktok https://www.theverge.com/2020/8/3/21352680/snapchat-music-embed-tiktok-competitor https://e24.no/teknologi/i/EWOrqG/ikke-kritisk-soekelys-paa-tiktok-i-norge-ingen-har-vurdert-sikkerheten https://blogg.facefirst.no/hva-er-tiktok/ https://blogg.facefirst.no/trump-gir-amerikanske-bedrifter-en-siste-sjanse-til-a-redde-tiktok-fra-bannlysning/

Comments


bottom of page