5G nett – En teknologisk utvikling med potensialet til å snu hverdagen vår på hodet
top of page
  • Forfatterens bildeFacefirst

5G nett – En teknologisk utvikling med potensialet til å snu hverdagen vår på hodet

Oppdatert: 16. sep. 2021

Du har sikkert hørt prat eller lest noe om fremtiden med selvkjørende biler og busser, personlige assistenter som er basert på kunstig intelligens i fullt funksjonelle smarthus, hvor du kan snakke til møbler og apparater rundt omkring i huset. Uten å måtte trykke på knapper eller liknende. Enda mer utrolig enn det som er nevnt – fjernstyrte kirurgiske roboter på sykehus som f.eks tillater en kirurg i Los Angeles til å operere en pasient i Jakarta, Indonesia! Dette er den typen teknologi som vil kunne bli realistisk med den kommende lanseringen av 5G-nett. Kommer dette til å forandre vår hverdag? Utvilsomt. Hvordan? Det skal vi se litt på nå.



Ok, pust dypt. Denne artikkelen blir noe utenom det vanlige i forhold til det typiske innholdet denne bloggen tilbyr, jeg velger derimot å styre unna tekniske detaljer jeg ikke forstår selv. Jeg er bare en vanlig fyr som prøver å få deg som også er en vanlig fyr/dame til å forstå hvordan 5G-nett kommer til å forandre internett.


5G-nett, også kjent som femte generasjons nettverk forventes å gi en sammenhengende og sikker IP-løsning som skal kunne tilby dagens data- og multimediatjenester «overalt, når som helst». Høres kanskje kjent ut? Vel, forestill deg denne tjensten med en forbedret dekning og tjenester som er så mye forbedret at det blir usammenlignbart med 4G-nett. Telenor gjorde en test på nettverkshastigheten med 5G-nett og resultatene snakker for seg selv. 5G-nett er, grovt regnet, 700 ganger så raskt som 4G-nett på en god dag! Videre betyr dette at en hel HD-film er nedlastet på ditt nettbrett innen 10 sekunder, for gamere betyr dette potensielt sett et farvel til «lag» på online plattformer.


I Norge kommer 5G-nett 1. November 2019. Regjeringen har auksjonert bort rettighetene på 5G-nett til ulike aktører på markedet. Ice vant størsteparten av rettighetene, Telenor vant nest mest og og Telia minst. Telenor er forpliktet til å bruke deler av sin andel på hovedveisstrekningene rundtom i landet. Telia er forpliktet til å bruke sine deler av sin andel på jernbanestrekningene. Det betyr at alle aktørene kommer tilby 5G-nett til sine mobilkunder, med Ice som sitter på størstedelen av kaken for øyeblikket. Det at 5G-nett kommer til Norge kort tid før 2020 betyr at Norge er et av de første landene i verden som får oppleve det nye nettverket.


Dette avsnittet er ikke så relevant for mobilbruk, men det inkluderes for dere som er nysgjerrige på omfanget ellers. 5G-nett vil forbedre «tingenes internett» (Internet of things – «IoT») dramatisk ettersom det tillater muligheten til å ha opp til en million enhteter tilkoblet per kvadratkilometer. Alt fra små sensorer til selvkjørende biler forventes å kunne håndteres av samme nettverk. Det er snakk om samme nettverk, men med separerte kanaler, noe som gjør at forbindelsene til selvkjørende biler ikke påvirker kanalen til fjernstyrte kirurgiske roboter på sykehus, eller mobilnett for den saks skyld.


Britiske nettlevrandører som EE har eksperimentert med en prototype av 5G-nett for mobilbruk og resultatene viser til en nedlastningshastighet på 10 GB per sekund. Hva kommer dette til å si for sosiale medier og dagens mobilbruk? Det er mange hypoteser som er ute og går, men de som ser ut til å være gjengangerne er de følgende:

1. Livestreams på Facebook og Instagram vil bli større enn noensinne, ettersom 5G er mye bedre skikket til å produsere livestreams uten lag sammenlignet med 4G for aktører flest. Videoer i sosiale medier får med andre ord enda bedre muligheter enn slik det er nå, og det er allerede ganske bra.

2. Bruken av 4K format på livestreams vil bli mer populært.

3. 5G vil forbedre utviklingen av IoT, dette vil gi mennesker mer tid til overs. Når mennesker har tid til overs pleier vi å bruke den tiden på sosiale medier. Med andre ord, med mer tid til overs vil vi bruke mer tid på sosiale medier enn tidligere.

4. Bruken av smarttelefoner kommer til å reduseres (sett bort fra tiden brukt på sosiale medier) ettersom personlige assistenter basert på kunstig intelligens-teknologi (som Google Home, f.eks) vil bli mer relevant for de kommende bruksområdene til internett. Vi kommer derfor til å bruke smarttelefoner for sosiale medier o.l kommunikasjon, men mindre for andrte tjenester.


Avslutningsvis må det nevnes at denne artikkelen er ment som en lett introduksjon til endringene som er i vente og hva konsekvensene av det KAN bli. Teknologien er enda ikke lansert og vi vet derfor ikke enda hvordan det kommer til å forandre hverdagen vår. Det vi kan si sikkert er at nettet kommer til å bli raskere enn noensinne, og åpner en hel verden for ny teknologi som vi for øyeblikket hører mer om enn hva vi ser. Blir 5G en suksess kommer vi ikke nødvendigvis til å behøve et 6G nett, men alt dette gjenstår å se. Utviklingen blir spennende å følge. Linjene mellom vårt liv på internett og det vanlige liv utenfor nettet er i ferd med å bli tynnere og mer uklart. Om dette er bra eller dårlig gjenstår å se.


Kilder:

bottom of page