top of page
  • Forfatterens bildeFacefirst

Tre apper for en mer avslappende ferie

Oppdatert: 14. sep. 2021
Sommeren 2019 er her i all sin prakt med mye regn, sporadiske dager med solskinn og ikke minst en litt mildere temperatur enn fjorårets sommer. Fellesferien er i anmarsj og det betyr at det (forhåpentligvis) er tid for å lade opp batteriene igjen før høsten og sjefen din kommer masende etter deg igjen. I denne artikkelen vil vi dele tre apper med deg som kan bidra til å få mest mulig ut av din ferie, fokuset kommer til å stå mest på apper som er egnet for avspenning og avslapping i håpet av at du som leser dette får mest ut av feriedagene dine.


Headspace Dette er undertegnede sin personlige favoritt, og jeg har vært bruker av denne appen i fire år nå. Headspace er en app utviklet av Andy Puddicumble som tilbyr meditasjon med (og uten) veiledning, stemmen hans er omtrent like behagelig som Morgan Freeman’s for dere som vet hva det høres ut som. Når man mediterer praktiserer man det som omtales som ‘mindfulness’. Mindfulness kan forstås som en sinnstilstand hvor man fokuserer på det som skjer i det nåværende øyeblikket, med en ikke-dømmende holdning til de tankene eller sanseinntrykkene som oppstår. Det kan sammenlignes med å ligge eller sitte på avstand fra en trafikkert vei og bare observere bilene som kjører forbi. Poenget med denne analogien er at man ganske enkelt skal bare sitte og observere det som skjer uten å prøve å påvirke det på noen måte. I praksis sitter man i en komfortabel stilling med lukkede øyne og bare følger med på pusten sin. I det øyeblikket man merker at man blir distrahert av tanker, minner eller sanseinntrykk så leder man oppmerksomheten rolig tilbake til pusten. Headspace tilbyr et gratis program på 10 dager, som man kan benytte seg av så mye man vil. Hvis man finner ut at appen bidrar med noe godt (noe jeg vil si den gjør) kan man abonnere på appen for å så få tilgang på flere typer grunnleggende øvelser samt fordypninger i temaer som meditasjon med fokus på helse, kreativitet, konsentrasjon, takknemlighet eller relasjoner til andre. I psykologisk og medisinsk forskning er effektene av mindfulness blitt studert i svært stor grad og har vist seg å være en effektiv praksis for å redusere stress, psykiske vansker og forbedring av fokus og korttidsminne (sjekk kildehenvisningene på slutten av artikkelen for mer informasjon). Mindfulness er ingen mirakelkur for stress o.l, men du kan se på det som en effektiv treningsøkt for å trene deg på å distansere deg fra stress og uro, med å anerkjenne at det fortsatt er der. Mindfulness kan medvirke i at et individ kan distansere seg mer fra distraksjoner enn tidligere. Anbefales på det varmeste, selv greide jeg meg veldig fint i over 1 års tid kun på det kostnadsfrie 10-dagers programmet.


Remente Remente er en app som fokuserer på personlig utvikling, som tilbyr innsikt inn i ens eget atferdsmønster hvor appen bruker denne dataen til å hjelpe den enkelte bruker å oppnå de målene hun/han setter for seg selv i forkant av å bruke appen. Til motsetning fra selvhjelpbøker så tilbyr denne appen en sofistikert metode for å tilpasse seg ditt atferdsmønster og deretter komme med forslag til hvordan du kan forbedre det du ønsker å utvikle hos deg selv (som f.eks bedre helse, søvnvaner, sosiale ferdigheter, personlig økonomi). Appen tilbyr rådgivning basert på hvordan du bruker appen til å gi deg råd om hva som gjør deg lykkeligere men også hva som gjør deg ulykkelig og bruker ditt handlemønster til å fortelle deg mer om hva du bør gjøre mer og mindre av for å oppnå de målene som er viktig for deg. Ferier er gyldne anledninger til å dedikere tid til deg selv og de punktene i livet ditt du ønsker å forandre på, det er forhåpentligvis i dine ferier du har muligheten til å ta tak i nettopp dette punktet/disse punktene.


Night Shift De fleste bruker antakeligvis en del tid i ferier på å få sovet ut ordentlig, men med tanke på hvor avhengig den alminnelige nordmann er av sin kjære smarttelefon eller laptop kan det fort bli mer problematisk å sovne ordentlig og få mest mulig ut av den perioden man faktisk benytter til å sove. Det mest naturlige rådet her er først og fremst å kutte ut skjermtid på telefonen, nettbrettet eller pc’en den første og siste timen du er våken på døgnet slik at hjernen får tid til å sovne og stå opp ‘naturlig’. Mobiler, nettbrett og pc’er benytter seg av blålys som er veldig forstyrrende på hjernens utskillelse av melatonin, hormonet som forårsaker sørger for at du sovner. Mange ligger og titter på mobilen eller nettbrettet sitt i sengen minutter til timer før en skal sove i sengen, dette svært hemmende for den naturlige utskillelsen av melatonin som sørger for at du sovner. Konsekvensen er redusert søvnkvalitet og lengre innsovningsperiode. Apper som Night Shift eller f.lux skrur av blålys på mobiler, nettbrett og pc’er og endrer skjermlyset slik at det ikke påvirker melatoninutskillelsen i nærheten av samme grad som vanlig blålys gjør, og nei det å skru ned lysstyrken er ikke nok, kutt ut blålyset dersom du bryr deg om søvnen din. Enda bedre, ikke vær på internett timen før du legger deg! Dersom dette er vanskelig så anbefaler jeg Night Shift eller f.lux for å drastisk endre mengden blålys du blir eksponert for før du legger deg. Hvem vil vel ikke ha best mulig søvn, lengst mulig?


Avsluttningsvis vil jeg bare si at det finnes mange apper der ute som hjelper deg å få det meste ut av ferien din, og andre appper som kanskje er mer relatert til ferie og reising er apper som Tripadvisor, AirBnB, Couchsurfing, Skyscanner, Momondo og booking.com. I denne artikkelen ønsket vi derimot å anbefale apper som hjelper deg å få mest ut av ferien din der du er, enten om det er i ditt eget hjem, på hytta eller i utlandet. Selvom ferier handler om spennende reiser og utflukter tror jeg de fleste også er enige om at det handler om å få slappet av mest mulig der man er uavhengig av hva man gjør.


Kilder:


Comments


bottom of page